Hver sensommer og høst er tilstelninger med fargeglade papirlamper er et vanlig syn for øyet i Norge.Det er krepsens hovedsesong. Til kreps serveres ofte snaps og øl, men vin til kreps går også bra. Å kombinere vin til kreps er noe mange ikke våger seg på, men nedenfor lister vi vintips og generelle retningslinjer å følge ved valg av vin til kreps.

Som ved alle anbefalinger av vin til mat gjelder det også her de vanlige prinsippene om at vinens stil må harmonisere med matens smaksinnslag. Saltet i krepsen gjør det litt komplisert, men med litt veiledning er ingenting umulig.

  • Saltet i krepsen reduserer opplevelsen av syre og fruktighet i vinen, hvilket innebærer at rødvin er utelukker som drikke ved siden av kreps.
  • I stedet anbefales en hvitvin med mye syre og friskhet. Selv søte innslag i vinen kan fungere vel til de salte skalldyrene.
  • Selv friske roséviner kan passer fint til kreps.

Rødvin er altså utelukker, men at kreps ikke kan nytes i kombinasjon med vin er oppfunnet. Hvilke druer som er å foretrekke med kreps følger.

  • En tørr til halvtørr syrlig riesling med innslag av eple kan passe fortreffelig til kreps.
  • De grønne, vegetabilske tonene hos sauvignon blanc harmoniserer fint med dillen som ofte er en av hovedsmakene i kreps.
  • I Frankrike nytes kreps med hvit hermitage fra nordre del av Rhônedalen. Denne kombinasjonen likestillet av noen med en gastronomisk klimaks.

Ved valg av vin til kreps er det således viktig å velge en vin som er tilstrekkelig syrlig for å ikke oppleve den som platt i kombinasjon med den salte krepsen. Et tips som ellers alltid kan brukes er å velge en vin du liker selv, for da setter du troligvis pris på det uansett hva du serverer til.

Leave a Reply