Så fort solen begynner å varme vil nordmannen instinktivt ta fram grillen og nyte grillspyd, laks og grønnsaker grillet i folie. Om vi ignorerer det faktum at de første grilløktene ofte ender med frosne gjester, bør hver grilling nytes i kombinasjon av en god vin. Å velge rett vin til grillmat avhenger både av hva slags kjøtt man griller og hvilket tilbehør som skal serveres til.

En generell retningslinje å følge når man velger vin til mat er å forsøke og harmonisere smaken i maten med den i vinen. Dette innebærer at vinen bør gjenspeile smakene i maten, dvs. Jo mer glasur, desto søtere vin. En fruktig rødvin anses å være mest passende, men det finnes andre muligheter også.

  • Ettersom grillet kjøtt ofte marineres bør man satse på mer smaksrike viner som den fruktige chilenske carmenère.
  • En annen vin som gjerne anbefales i grillsammenheng er shiraz. Den er smaksrik og krydret, samt har et røkt innslag om den er fra Sør-Afrika.
  • En robust og fyldig pinotage er en annen sørafrikansk vin som passer til grillede kjøttretter.
  • Ved grillet fisk eller kylling passer en eiket chardonnay utmerket.

Smak i grillsammenheng er viktigere enn eleganse. Så generelt sett kan man si at fruktige, robuste viner passer bra til grillet mat. Andre viner til grillmat som anbefales er:

  • En krydret og lett parfymert pinot noir går bra sammen med lettere grillede retter som fugl, bacon eller fisk.
  • En robust chianti-vin passer til mer fyrige retter der kull, røyk og flammer bidrar til smaksopplevelsene.

For hver grillrett finnes det altså en passande vin. Det er viktig å skape harmoni mellom smaksopplevelsen i maten og vinen.

Leave a Reply