Å ha en egen vinkjeller med ulike årgangsviner som kan hentes opp ved spesielle anledninger kan anses som en virkelig gode….. Men å vite hvilke viner som bør lagres og på hvilken måte det bør gjøres er ikke alltid så lett. Rødvinens holdbarhet overstiger generelt hvitvinens. Andre tips om hvordan du skal ta det fatt for å bevare rødvinsholdbarheten følger.

Oftast är det viner från bra årgångar och erkända producenter som vinner mest på lagring. Tanninrika röda viner blir mindre sträva och syrliga vita viner blir rundare och mjukare till följd av lagring. Många tror att alla viner vinner på lagring, men det är inte fallet.

Oftest er det viner fra gode årganger og erkjente produsenter som vinner mest på lagring. Tanninrike rødviner blir mindre snerpete og syrlige hvitviner blir rundere og mykere som følge av lagring. Mange tror at alle viner vinner på lagring, men det er ikke tilfelle.

  • De blå druesortene som først og fremst bidrar til rædvinens holdbarhet er cabernet sauvignon, syrah, sangiovese, tempranillo, nebbiolo og pinot noir.
  • Billige musserende viner og roséviner bør konsumeres innen et år.
  • Det lave sukker-, tannin- og syreinnholdet hos svake viner fører til at de ikke vinner på lagring.
  • Champagne som er en kvalitetsvin i seg selv vinner på lagring i motsetning til dens billigere kopier.

Rødvinens holdbarhet er som sagt det som stikker ut. Vinens smaker kan utvikles enormt ved lagring. Det finnes noen enkle retningslinjer å følge om man bestemmer seg for å lage sin egen vinkjeller.

  • Bevare vinen i en kjeller med jevn temperator, 6-10 grader.
  • Bevare flaskene liggende om de er forseglet med naturkork.
  • Vinkjelleren bør være mørk.

Om du nå velger å ta vare på en ekslusiv bordeaux eller barolo, se til at forvaringsplassen karakteriseres av de nevnte forholdene ovenfor. Legg dog tyngdepunktet på å bevare riktig rødvinsholdbarhet. Det er det som er nøkkelen til framgang ved lagring av vin.

Leave a Reply