Det sies at man er som vin; de blir bedre med årene. Hvorvidt dette stemmer får tas med en knype salt. Det stemmer nok at vin – i motsetning til andre drikker og mat – ofte vinner på lagring. Nedenfor lister vi opp hvilke viner som bør lagres og hvordan man på best måte bevarer dens holdbarhet.

En åpnet vinflaske kan bare spares noen dager, mens en uåpnet flaske kan lagres i åresvis. Holdbarheten til røde viner overstiger ofte holdbarheten til hvite, men det finnes også hvite viner som først etter lagring utvikler sin fullendte smak.

  • Sukkeret i søte hvitviner øker holdbarheten. Det fører til at søte hvitviner kan lagres opp til flere tiår.
  • Syrlige hvitviner, som de beste Riesling-vinene, er ofte skarpe i smaken som unge, men blir mykere og rundere av lagring.
  • Generelt sett er det en fordel å lagre en vin fra en god årgang samt fra en bedre vingård eller produsent.

Holdbarheten til hvitvin kan altså økes gjennom lagring. Her en noen tips om hva som kreves:

  • Temperaturen bør holdes ved 7-10 grader. Ved høyere temperatur utvikles vinen raskere, mens ved lavere temperatur kan det utvikle seg bunnfall.
  • Lagringsstedet bør være mørkt og ha en luftfuktighet på 55-70 prosent.
  • Er flasken stengt med naturkork bør flasken lagres liggende for at korken ikke skal tørkes ut.

Hvitvinens holdbarhet går det altså an å bevare gjennom disse få steg og anbefalinger. Ingen kan altså hindre deg fra å la den syrlige Rieslingen få utvikle seg fullt ut.

Leave a Reply