Å avslutte en middag med vin og ost er en gudegave for mange. Ved riktig valg av vin til ost smelter alt i munnen og utgjør en storslagen vin- og matkombinasjon.

I Norge konsumeres fortsatt mest norskprodusert ost, men den importerte osten har tredoblet seg de siste ti årene. Dette får oss til å anta en stigende interesse for kombinasjonen vin og ost. Flertallet synes at rød vin passer best, men dette er ingen tvunget linje.

  • Hvite, tørre viner med en viss fruktighet passer til milde oster som brie eller camembert.
  • Lette og middels fyldige røde viner passer utmerket til middels sterke oster som emmentaler og provolone.
  • Sterkvin som rød portvin eller søt vin, som sauternes, passer best til sterke oster som västerbotten og grønnmyggeloster, som for eksempel roquefort.

Generelt vinner ost mer på vinens selskap enn omvendt. En forenklet anbefaling av vin og ost er å kombinere distriktets vin med distriktets egne oster, som gewürztraminer og munster fra Alsace.

  • Lagrede harde oster krever smaksrike viner. Jo rikere på smak osten er, desto kraftigere kan vinen være. Ved saltsmak passer tanninrike viner. En gitt kombinasjon er amarone til parmesan og pecorino.
  • En tørrvin som sauvignon blanc passer bedre til kremaktige, hvitmyggeloster som brie og camembert.
  • En søt vin som sauternes eller trockenbeerenauslese møter den kraftige smaken i de umamirike og salte grønnmyggelostene – som roquefort – på en utmerket måte.

Ved valg av vin til ost gjelder det altså generelt å bestemme valget på typen ost og dens salte, umami-innhold, kremaktighet, etc. Gå således enten ut i fra osten og velg en passende vin eller fra vinen du vil servere og velg passende oster.

Leave a Reply