Laksebestanden diskuteres stadigt. Den ene dagen påstås det at laksen er utrydningstruet, den andre at lakseantallet øker. Uansett er hvitvin til laks et utmerket valg.

Hvitvin til laks eller til annen fisk er en klassisk kombinasjon. I dag kommer dog mange valg av mat- og drikkekombinasjoner fra et annet hold, med tyngdepunkt i nye smaksopplevelser. Pinor noir og røde Bordeauxviner anbefales ofte som måltidsdrikke, men hvitvin til laks er fortsatt er sikkert kort.

  • Valg av hvitvin til laks avhenger i stor grad av hvordan fisken tilberedes. Rå laks passer bedre med musserende vin som champagne, mens grillet laks nytes bedre med en chardonnay.
  • Valget av vin beror også i stor grad på hva som serveres med fisken. Ved innslag av dill passer en aromatisk sauvignon blanc mens røkt laks med kapers og rødløk heller serveres med en italiensk verdicchio.

Som ved mange andre mat- og vinkombinasjoner beror valget av vin på tilberedningsmåte og tilbehør.

  • Posjert laks smaket utsøkt i kombinasjon med en ueiket eller bare lett eiket chablis.
  • Chardonnay passer bra til laksemousse, det gjør også en viognier.
  • Velger du å servere stekte lakseboller passer champagne eller en tørr, musserende hvitvin bra til.

Laks går det an å servere i utallige variasjoner. Det gjelder også for vinen som anbefales dertil! Et sikkert kortet er dog kameleonen chardonnay som er like anvendelig som laksen!

Leave a Reply