“Kom raskt, jeg smaker stjerner!”, braste Dom Perignon ut første gangen han smakte champagne. Det få vet er at en god, musserende vin kan være like godt. Og da til en lavere pris. Det som er så spesielt med musserende vin og hvordan andre musserende viner skiller seg fra champagne lister vi opp nedenfor.

Champagne er en musserende vin og får bare kalles champagne om det produseres i den franske regionen Champagne. Andre musserende viner fremstilles ofte på samme måte og kan til og med inneholde samme druer, men anses da ikke for å holde samme nivå.

 

  • Champagne lages vanligvis på druene chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Andre musserende viner kan lages på de samme druene, for eksempel Cava lages først og fremst på lokale spanske druer.
  • Musserende vin fremstilles ofte gjennom den klassiske metoden som tidligere ble kalt for ”champagnemetoden”. Først fremstilles en basevin på vanlig måte som siden flaskes sammen med en tilsetning av gjær. Så settes en annen gjæring i gang på flaske og som er grunnen til de perlende boblene.

En musserende vin som champagne har altså mye til felles med andre musserende viner. Det gjelder også aroma og smak:

 

  • Musserende vins bouquet rommer ofte krydrete epler, modne pærer og nybakt brød på grunn av lagringen med gjærtilsetningen.
  • Selv smaken er i fruktens tegn. Ofte forekommer innslag som eple, pære, sitrus, jordbær, vanilje, gjær og nøtter.

En god musserende vin har således mye til felles med champagne. Den mest åpenbare forskjellen er nok prisen!

Leave a Reply