Et ungt menneske kan være spennende og interessant å omgås med, men en eldre person er vel mer kompleks og erfaren? Gjelder dette også champagne? For champagne er lagring ubetvilsomt en fordel! Men hvordan du skal gå fram og hvilken type champagne som vinner mest på lagring skal du bli klokere på her.

Et argument for å lagre champagne er at vinen først med alderen utvikler sekundære dufter og smaker som honning, hasselnøtt og kjeks. En generell regel er å lagre årgangschampagne i minst 10 år. Ulike champagner vinner på å lagres til ulike tider, men de bør alltid lagres under de samme forholdene.

  • Champagne bør lagres liggende, da den er forseglet med naturkork som i stående posisjon tørker ut, krymper og slipper inn luft.
  • Stedet der champagnen lagres bør være sval, mørk, vibrasjonsfri og fuktig.

Det er sant at champagne mister litt av sine bobler ved lagring, men i relasjon til økningen i nytelsesfaktoren er dette mindre tapet uviktig. Ved ulike typer champagne gjelder ulike lagringsanbefalinger.

  • Blanc de blanc-champagner er bland de mest fyldige og lengstlevende. Som unge er de trange og uutviklede, så gi dem 10 år ekstra for å utvikle seg til sitt fulle potensial.
  • Den mest kjente champagnen for lagring er årgangschampagnen. Den bør lagres i minst 10 år for å kunne generere komplekse dufter og smaker.
  • Champagnehusenes préstigecuvées er laget på de fineste og dyreste druene fra de beste vingårdslagrene (vanligvis premier cru eller grand cru). De er de beste som lages og de burde lagres i minst 15 år.

Følger du tipsene nevnt ovenfor står ingenting i veien for en eksepsjonell champagneopplevelse med finere bobler, en mer intensiv duft og smak, samt en ettersmak som varer lenge.

Leave a Reply